Om att smaka sig fram

 
 
LenaHogtorp.jpg

Smakletaren

Bakom Högtorp gårds produktion står jag, Lena Engelmark Embertsén, som är både matinnovatör och kemiingenjör. Min mission är att hitta så många smaker som möjligt på Högtorps marker. Ta dem vidare till förädling, förfinade i oljor, drycker, inläggningar till maträtter bortom det alldagliga som matintresserade kan uppskatta.

Smultron i tallrik.JPG

Smakpassion

Passionen för nya smaker vägleder mig att fånga råvaran, att hantera en smak i taget till vilda delikatesser ur det gastronomiska landskapet. En del året runt, andra i säsong. Granskottsolja, första produkten som blev populär, fick silvermedalj i SM i Mathantverk 2013. Sedan har det rullat på. Med fler oljor, tjärsirap, ramslökskapris, inte minst de unika, guldbelönade prunellerna och fler än 60 produkter till. Nästan alla smaker frambringade från egen mark.

hogtorp_varsamt.jpeg

Varsamhet

Hög biologisk mångfald är en förutsättning för vår verksamhet på Högtorp gård. Det är viktigt att plocka med respekt för växterna och deras miljöer. Att skörda varsamt så att inte växterna minskar eller dör. Växtplatsen ska vårdas: en öppen yta hållas öppen, en skuggig få fortsatt skugga. Högtorp gårds skog, mark och all verksamhet är certifierad för ekologisk matproduktion. Produkterna ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Ingen konstgödsel, inga växtgifter. För en morgondag med nya smaker.

IMG_3211.jpg

Högtorp gård

Ett hemman där människor bott och verkat sedan 1600-talet. Skog, jord, djur och växter har försörjt de som bott här, anpassat till tidens olika idéer och varierande behov. Sedan 2011 är en tid för de vilda smakerna, fångade och förädlade från en karaktäristisk, sörmländsk del av Mälarmården ur en palett av skogar, berg, våtmarker, beten och odlad mark. Högtorp gård ägs och drivs idag av paret Lena Engelmark Embertsén och Ola Engelmark, som är kemiingenjör respektive skogsekolog.